E-news

Is deze e-news onleesbaar? Lees hem op kbs-frb.be
From the newsroom
22 november 2017
kbs-frb.be
 Congolese, Rwandese en Burundese Belgen: portret van onze medeburgers met Afrikaanse roots
 
Met zowat 110.000 zijn de Congolese, Rwandese en Burundese Belgen in ons land. Ze zijn daarmee de derde grootste bevolkingsgroep van buiten de Europese Unie. En toch lijkt de samenleving maar weinig te weten over deze burgers. Een studie op vraag van de Koning Boudewijnstichting schetst voor het eerst hun portret. In totaal werden 805 mensen bevraagd van de 250.000 personen met Afrikaanse roots in België. Het doel: bijdragen aan een onderbouwd debat over migratie.

Uit de studie blijkt onder andere dat 60% van de ondervraagde mensen een diploma heeft. Toch is hun werkloosheidscijfer vier keer hoger dan het Belgische gemiddelde. 80% zegt slachtoffer te zijn van discriminatie en dit vanaf hun vroege kindertijd. 61% voelt zich Belg en 86% voelt zich bekeken als vreemdeling. De tweede generatie lijkt wel op een inclusievere manier te denken dan de eerste generatie en heeft bijgevolg meer de indruk echt deel uit te maken van de Belgische samenleving. Overigens hebben veel mensen van Afrikaanse origine vragen die verband houden met het koloniale verleden. 9 van de 10 ondervraagden vinden ook dat koloniale geschiedenis aan bod moet komen op school.

De studie werd uitgevoerd door een consortium van drie universiteiten (UCL, ULg en VUB). Ze schetst een genuanceerd portret van de personen met roots in Franstalige Sub-Sahara Afrika in België. Ze wijst ook op de eigenheid van elke gemeenschap en laat toe om te vergelijken met de Marokkaanse en de Turkse Belgen, die het voorwerp waren van een gelijkaardige studie in 2015.
Persbericht
ZOOM
Onderzoeksrapport ‘Burgers met Afrikaanse roots: een portret van Congolese, Rwandese en Burundese Belgen


Contact
Erika Racquet
Communicatieverantwoordelijke - Persrelaties
02-549 02 56 - 0477 77 88 02
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Meer op kbs-frb.be
Contact
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Brederodestraat 21
1000 Brussel
02-500 45 55
           
Met steun van de 
Nationale Loterij
Uitschrijven

%%PLUGIN_Unsubscribe: 1057424-Uitschrijven%%