GERWABEL (Gemeenschap van Rwandese Onderdanen in België, ex-GROVG) werd op 12 januari 2002 opgericht om de leden en de niet-leden te helpen om zich te integreren door het creëren van een dynamiek van nabijheid en van wederzijdse informatie uitwisseling.

Vandaag telt GERWABEL honderden verschillende werkende en aangesloten leden alsook sympathisanten in haar register.

Om nog dichter bij de mensen te zijn, is GERWABEL ook gevestigd over gans België via de lokale comités, met name in Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest), in Vlaanderen : Aalst, Denderleeuw, Antwerpen en Dendermonde en  in Wallonië: Gembloux, Bergen, Luik, Verviers en Aarlen.Onze Doelstellingen

De hoofddoelstelling van GERWABEL is het initiëren en ondersteunen van initiatieven rond wederzijdse hulp en solidariteit binnen de gemeenschap van Rwandese Onderdanen in België. GERWABEL beoogt ook de vrijwaring en de bevordering van de Rwandese sociale – culturele waarden, alsook de aanmoediging van een open geest voor andere culturen.

Dit laat de leden van de gemeenschap van Rwandese onderdanen toe om hun integratie mogelijk te maken en tegelijkertijd hun ziel te behouden, met het oog op een harmonieus leven in een multiculturele samenleving.

Bovendien laat de oprichting van een dergelijke sociale entiteit toe om de geest van een verantwoordelijk en participatief burgerschap te versterken en om de dubbele identiteit van Belg-Rwandees zijn beter te beleven.

GERWABEL vzw mikt op de meerwaarde van culturele en relationele verrijking, een tool voor een betere integratie.Onze activiteiten

Alle activiteiten van GERWABEL focussen hoofdzakelijk op het belang van de nabijheid.

Ze worden op basis van het vrijwilligerswerk georganiseerd dankzij de eindeloze inzet van de leden en sympathisanten.

Belangrijke activiteiten

1. Kinyarwanda taalcursussen (kinderen en volwassenen)

2. Dag van de moedertaal

3. Zomerse vakantie (kinderen tussen 5 en 14 jaar)

4. Sportdag

5. Het tot stand brengen van een documentatiecentrum over Rwanda

6. Thema’s over multiculturaliteit

7. Preventie van jeugddelinquentie 

8. Dag “Viva la Familia” festina herfst